Datum registrace: 25. 11. 2013
Hanka Malkova
Sebekoučink
Zahájení: 02.12.2024
Ukončení: 30.12.2024
Cíl: Žít zdravě
Zaplacený cyklus je přístupný do 1. 1. 2025
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 6.00 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 137235.18 km |
Kolo: | 66668.00 km |
Cvičení: | 5714 h 35 min |
Přátelé
Počet přátel: 81
Jak požádat o přátelství
Stob skupiny
Jak se připojit ke skupině
Lektoři
Jak si přidat lektora
Hanka Malkova
Jak psát blog?Zdravé cukroví?
07. 12. 2017
S blížícími se Vánocemi se to všude jen hemží všemi možnými recepty na zdravé cukroví. Bílý cukr nahraďte třtinovým, klasickou mouku celozrnnou nebo bezlepkovou, populární je také raw cukroví z ořechů, datlí a kokosového tuku.
Nad nějakými radami by se dalo hodně polemizovat. Třtinový cukr je stále cukr, použitím celozrnné mouky sice mírně zvýšíte obsah vlákniny, ale celkový efekt je minimální (to radši tu vlákninu dožeňte hezkým jídelníčkem po zbytek dne), použitím kokosového tuku významně zvýšíte podíl nasycených mastných kyselin, datle jsou zase koncentrovaným zdrojem cukru... A takto by se dalo pokračovat.
Má smysl hledat nějaké alternativy?
"Zdravé" cukroví možná může být občas opravdu nutričně trochu vhodnější než klasické druhy, ale není to rozhodně pravidlem a z hlediska energie to často vyjde hodně podobně. To si ale lidé většinou neuvědomují a snědí toho ve výsledku častěji mnohem více než klasického cukroví, s pocitem, že je to přece zdravé...
Ale není to jen o kaloriích, je potřeba trochu dbát i na naši duši. Pokud tradiční cukroví milujeme, máme na něj hezké vzpomínky z dětství a Vánoce bez vanilkových rohlíčků si zkrátka nedovedeme představit, tak nás pravděpodobně nějaké raw veganské bezlepkové alternativy neuspokojí.
Jaké je tedy řešení?
Pokud klasické cukroví milujete, tak si ho dejte, hlídejte ale snědené množství.
Je lepší si vychutnat 3 kousky klasického cukroví, než sníst 10 superzdravých alternativ a stále mít pocit neuspokojení a odpírání.
Ale zas abych to nehanila úplně, tak pro zpestření určitě není na škodu nějaký nový druh cukroví s vhodnějším nutričním složením vyzkoušet :-)
A nebo třeba ubrat u klasického receptu trochu cukru. Pokud běžně nejste zvyklí jíst příliš sladké potraviny, možná by vám připadalo klasické cukroví zbytečně přeslazené.
A jak to mám s cukrovím já?
Cukroví mám ráda. A to jak jeho konzumaci, tak přípravu.
A přikládám můj osvědčený recept: Zdravé cukroví = malé cukroví
Peču klasické tradiční druhy, rozdíl je ale v tom, že moje kousky jsou vždy zhruba tak poloviční velikosti než cukroví všech ostatních. Sice nad přípravou strávím o to více času, ale baví mě to a beru to jako druh odpočinku od práce (která mě samozřejmě taky baví :-))
Pozn. Jedná se o malý talířek, takže cukroví je opravdu malé :-) Letos to vyfotím ještě pro názornost lépe i v porovnání s cukrovím běžné velikosti.
Lidé (včetně mě) rádi ochutnávají více druhů, je tedy zbytečné, aby bylo cukroví tak velké, že je člověk přejedený už po dvou kouscích. Občas se snažím trochu experimentovat a vymýšlet i "zdravější" alternativy, ale většinu opravdu tvoří klasické cukroví.
Abych byla taky trochu "in", tak přikládám alespoň jeden recept na "zdravé" cukroví. Bez tuku, cukru a plné vlákniny. Opravdu! :-)
Ovesné marokánky se sušeným ovocem
A jak to máte s cukrovím vy? Pečete klasické, "zdravé", nebo žádné? :)
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Hanka Malkova
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?